Misslagen

Sinds dat er munten geslagen worden, komen er ook misslagen voor. Het zijn niets anders dan fabricagefouten die niet opgemerkt worden tijdens de controles en op die manier in omloop komen. Je zou zeggen dat met de verbeterde productie- en controletechnieken van tegenwoordig het aantal misslagen zou moeten afnemen, maar met de komst van de Euro is het tegendeel bewezen. Er zijn inmiddels al veel Euro misslagen bekend.

De waarde van misslagen is zeer moeilijk te bepalen. Het hangt onder andere af van het soort misslag, kwaliteit en de leeftijd van de munt. De prijzen variëren van één maal de nominale waarde tot (enkele) tientallen malen de nominale waarde.

Er zijn veel verschillende soorten misslagen. Op deze pagina worden deze uitgelegd en waar mogelijk verduidelijkt door middel van een voorbeeld.

Voorzijde en/of keerzijde en/of rand(schrift) ontbreekt
Bij deze misslag ontbreekt voorzijde en/of keerzijde en/of rand(schrift), doordat die niet geslagen zijn. Op deze plaatsen is het onbewerkte muntplaatje nog te zien.
Voor- en keerzijde ontbreekt
Incuse (hol)
De voorzijde is normaal geslagen, maar de keerzijde daarentegen, vertoont dezelfde beeltenis als de voorzijde, maar dan 'hol' (incuse). De oorzaak hiervan is dat de vorige munt niet van de stempel is afgegleden en dus als een soort stempel voor de volgende munt heeft gediend. De keerzijde stempel heeft het muntplaatje hierdoor niet kunnen raken, waardoor de voorzijde hol in de keerzijde is geslagen.
Incusum geslagen gulden   Misslag 1 Gulden 1980
Dubbelslag
Voorzijde en/of keerzijde is twee keer geslagen, waarbij de munt in de tussentijd iets verschoven is.
Excentrisch
De stempel is niet in het midden van het muntplaatje gekomen. Hierdoor valt een gedeelte van de afbeelding buiten de rand en is er nog een gedeelte van het onbewerkte muntplaatje zichtbaar.
Excentrisch geslagen dubbeltje uit 1980
Petje
Te dik muntplaatje waardoor het overtollige materiaal naar buiten wordt geperst.
Petje 1 Cent 1827
Stempel op het verkeerde muntplaatje geslagen
De munt is geslagen met op een muntplaatje die bij een ander type munt hoort.
5 Cent op aluminium muntplaatje   Links normaal, rechts een 2 Eurocent op een muntplaatje van Nikkel.
Hybride
Voorzijde- en keerzijdestempels, die gebruikt zijn om de munt te slaan, horen niet bij elkaar.
Defecte muntplaatjes
Het muntplaatje (rondel) mist één of meerdere 'hapjes'. De oorzaak hiervan is dat de muntplaatjes te dicht bij elkaar uit de plaat zijn gestanst.
Misslag kwartje 1995   Misslag 2 Euro 2001
Beschadigde / slechte muntplaatjes
De muntplaatjes zijn door uiteenlopende oorzaken van slechte kwaliteit of zijn beschadigd. De muntplaatjes kunnen bijvoorbeeld te dun zijn, waardoor de afbeelding slecht zichtbaar is.
Overig
De 1 en 2 Euro muntstukken bestaan uit twee delen. Er zijn misslagen bekend waarbij het binnenste gedeelte niet goed in de buitenring zat op het moment dat de munt geslagen werd. Hierdoor is het binnenste gedeelte eivormig geworden met een overlappend gedeelte met de buitenring.
Misslag 2 Euro